Zorgschoeisel

Centrum voor de voet, vakgebied zorgschoeisel

Een zorgschoenspecialist is een registerpodoloog die de aanvullende opleiding tot zorgschoeisel heeft gevolgd aan de academie voor podologie.

Eén van de grootste oorzaken van voetklachten is het dragen van verkeerd of te krap schoeisel.

Wanneer de steunzool / correctiezool niet meer voldoende is als oplossing om pijn vrij te lopen kan iemand vaak al geholpen worden met een aanpassing in of aan een confectieschoen.

De overgang naar orthopedisch schoeisel kan uitgesteld worden of blijkt vaak niet nodig te zijn.

Als zorgschoenspecialist kijk ik samen met u naar de oplossing die het meest bij u past. Ik hou hierbij rekening met uw beperkingen en wensen ten aanzien van het aan te schaffen schoeisel.

U kunt hierbij denken aan een OVAC ( orthopedische voorziening aan confectieschoeisel ) Wanneer een aanpassing aan een confectieschoen niet het gewenste effect geeft, zou een SOS / OSB ( semi-orthopedisch schoeisel ) of B-schoeisel een volgende stap kunnen betekenen. Een OSB betreft confectieschoenen met een speciaal keurmerk, waarin een aantal oplossingen verwerkt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:  

  • Afwikkelbalk
  • Hakaanpassingen
  • Schachtaanpassingen
  • Zoolverstijving
  • Laterale of mediale wiggen


De eerste voorziening of eerste paar schoenen, gaat altijd op basis van een verwijzing van een specialist. Voor herhalingsparen heeft u geen verwijzing meer nodig.