Samen de voetschimmel of de mycosenagel te lijf
Wanneer u besluit om uw mycosenagels aan te gaan pakken, dan is meestal onze eerste vraag of u een doorzetter bent. De mycosenagel kun je niet even snel aanpakken. Maar met de goede behandeling, uitgebalanceerde middelen en niet geheel onbelangrijk met “therapietrouw” van de cliënt, komen we tot het gewenste resultaat.
Schimmeldiagnostiek
Bij het eerste bezoek bespreken we met de cliënt wat hij/zij zelf graag zou willen. Geeft de cliënt aan het traject in te willen, dan gaan we bij “twijfel aan een mycose” beginnen met nemen van een monster van de huid of de nagel, om vast te stellen dat het om een Mycose/schimmel gaat. Wanneer we hier de uitslag van binnen hebben en de schimmel blijkt aanwezig te zijn, dan kunnen we starten met de behandeling.
Behandeling
Het is belangrijk dat u altijd voor ogen houdt, “of u nu moet druppelen of smeren,” voor een mycosenagel, dit altijd moet gebeuren zo dicht mogelijk tegen het nagelbed, omdat daar de schimmel zich ophoudt. Daarom gaan we de nagel afvlakken, tot het minimum.
De mycosenagel groeit snel weer aan ( niet in de lengte ) maar de groei is meer op de diktegroei gericht. Daarom is het van belang de nagels om de zes weken te laten behandelen. Een te lange tijd tussen de behandelingen, betekent behandelen op een dikke nagel en staat gelijk aan een onderbreking in de behandeling. Bij een onderbreking heeft de schimmel weer de kans om te groeien.
Let op!
Een bijkomstigheid waar u op moet letten tijdens het traject is het volgende:
Wij behandelen de nagel om de medicatie door te kunnen laten dringen tot de locatie waar de schimmel zich bevindt. Maar het wil op zo’n moment ook zeggen dat een nieuwe schimmel gemakkelijk kan binnendringen.
Wij noemen dit altijd, u moet schimmelbewust worden!
Dit wil zeggen dat u zich altijd bewust moet zijn, waar u weer een nieuwe schimmel tegen zou kunnen komen:
· Doucheruimtes
· Zwembaden en kleedhokjes
· Sauna
Aanbrengen van een gel of zalf
Wanneer we als medicatie met een spray werken, is het volgende niet van toepassing. Maar is de gekozen medicatie een gel of een zalf, is het aan te raden deze te smeren met een vingercondoom. Dit om contact met de vingernagels te vermijden.
Schoenen
Het is van belang de schoenen mee te behandelen. Schimmelsporen blijven achter in de schoenen en zorgen voor herbesmetting.
Medicijnen
Het kan nodig zijn dat we u aanraden met de huisarts te bespreken of medicinale ondersteuning mogelijk is. Dit is niet voor iedereen mogelijk. De huisarts houdt rekening met uw medische voorgeschiedenis en het huidige medicijngebruik.
Zichtbaar een gezonde nagel
Wanneer uw nagel eenmaal een gezonde aanblik heeft, is het aan te raden een monster te laten nemen om er zeker van te zijn dat er geen sporen meer aanwezig zijn.
Het nemen van het monster is voor eigen rekening en het laboratoriumonderzoek komt voor rekening van uw zorgverzekeraar. (let altijd wel op het vastgestelde eigen risico bedrag !)
De huid en de nagel
De huid en de nagel staan met elkaar in verband. Wanneer we de nagels gaan behandelen en de huid is ook geïnfecteerd, dan is het belangrijk deze samen in evenwicht te brengen.
U ziet wel dat er heel wat bij komt kijken, maar we kunnen u verzekeren dat het zeker de moeite waard is om met behandelen te beginnen.